Când vrei să scapi din nebunia oraşului, însă nu ai sufiecienţi bani pentru casa visurilor, mai există o variantă! Să-ţi
cumperi o casă veche, la ţară. Dar dacă nu găseşti meseriaşi… e cu atât mai dificil. Chiar şi în această situaţie, sunt tot mai mulţi români care iau problema în propriile mâini. Învaţă din tutorialele de pe internet cum se restaurează o casă şi trec la treabă. Nu e la fel de uşor ca atunci când cumperi o locuinţă nouă, însă e mult mai ieftin, iar satisfacţia e aparte.
Marcel Hodişan a locuit timp de 37 de ani în Oradea. Sătul de aglomeraţia şi gălăgia din oraş, în 2017 bărbatul şi-a luat inima în dinţi şi şi-a cumpărat un teren de peste o mie de metri pătraţi şi o casă dărăpănată în satul bihorean Fughiu. 15 mii de euro a plătit pe toate acestea, adică jumătate din cât ar fi costat aceleaşi lucruri, dar la periferia oraşului.
Nu a ascultat de nimeni şi a decis să păstreze locuinţa. A dat jos tencuiala, a scos podelele şi acoperişul şi a început să reconstruiască. Pentru că nu lucrase niciodată în construcţii, dar şi din cauza faptului că nu a găsit muncitori, bărbatul a căutat soluţii pe internet.
Ajutor a primit de la un vecin, dar şi de la soţie, care a lucrat, pe ;antier, a lucrat cot la cot cu soţul.
Cu tot cu utilităţi şi mobilier, au investit până acum aproximativ 40.000 de euro, dar nu regretă deloc. Pentru că
a avut propria curte, copilul lor a trecut mai uşor peste pandemie
Specialiştii în construcţii spun că resturararea unei case vechi are numeroase avantaje, mai ales financiare.
Mulţi dintre cei care au părăsit oraşele în căutarea liniştii din mediul rural au format deja o cumunitate. Virtuală, ce-i drept. Şi-au făcut un grup de facebook, denumit Mutat la ţară viaţa fără ceas, unde schimbă opinii şi împărtăşesc realizări.