Mărţişorul, operă de artă în miniatură

Mărţişorul, operă de artă în miniatură

Lemn, ceară de albine, flori uscate, piele, lână şi foi de porumb. Acestea sunt materialele folosite de meşterii populari vrânceni pentru a face mărţişoare. Modelele sunt cele create şi folosite de moşii şi strămoşii lor, pe care le-au preluat tinerele generaţii, din dorinţa de a păstra tradiţia. Şi, parcă în anul acesta pandemic, s-au întrecut pe ei înşişi, uimindu-i pe cei care au vizitat târgul primăverii.

Croşetate, cusute, împletite, sculptate sau pirogravate, mărţişoarele create ca nişte adevărate bijuterii de meşterii populari vrânceni au fost etalate în inima oraşului Focşani Oferta a fost mare şi alegerea…grea.

Gina Dumitraşcu este din localitatea Reghiu, din familie de meşteriţe populare renumite în toată ţara.

Tudoriţa Lupaşc, din Nereju, face mărţişoare de 30 de ani. Este prezentă la târgul mărţişorului încă de la prima ediţie. Îi plac foarte mult mărţişoarele lucrate din lemn, motivele folosite fiind soarele şi crucea.

De pe Valea Râmnicului Sărat a ajuns la târg şi meşteriţa Floarea Ţăpor, care lucrează, pe lângă ţesături şi cusături, şi mărţişoare delicate, în cele două culori tradiţionale, alb şi roşu.

La târg au fost şi producatorii de miere de albine care, în timp, au ajuns să creeze mărţişoare foarte frumoase, din ceară.

Amatorii de mărţişoare tradiţionale sunt fascinaţi de modelele prezentate, dar şi de frumuseţea costumelor populare.

Târgul de Mărţişoare Tradiţionale din Focşani este deschis până pe data de 1 Martie inclusiv.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt