Ploieşti este tărâmul unde noaptea nu vezi picior de poliţist pe străzi! Nu le-a interzis nimeni asta, ci, ca prin minune, au diferite afecţiuni şi dizabilităţi şi nu pot face serviciul de noapte. Mai mult de jumătate dintre ei au scutire medicală care le justifică prezenţa în pat, la odihnă, si nu la patrulare, pe şosele. Altii au, cel puţin în acte, tensiune. Şi primarul e în tensiune, dar nu pentru că ar fi bolnav, ci pentru că vrea să facă verificări şi să afle ce se ascunde în spatele acestei situaţii inedite. Îi vrea pe poliţişti pe străzi, să vegheze la respectarea regulilor ,mai ales că circulaţia este interzisă după 22.00.
Politişti care nu au voie să patruleze când plouă, să conducă autovehicule sau să poarte armă. Nu este o glumă, ci
realitatea din Ploieşti, unde 60 dintre cei 102 de angajaţi ai poliţiei locale au scutire medicală pentru aceste lucruri. Primarul oraşului spune că a aflat despre această situaţie abia când în oraş au avut loc mai multe evenimente neplăcute.
Adrian Vaida, directorul Poliţiei Locale Ploieşti recunoaşte că situaţia este dificilă. Are la ordine publică doar jumătate din efectivele necesare unui oraş atât de mare. În plus, peste jumătate dintre ei au depăşit vârsta de 50 de ani, iar majoritatea au şi afecţiuni medicale.
I-am cunoscut pe Petre şi Steliana. Ambii sunt trecuţi bine de 50 de ani şi sunt poliţişti locali de aproape 20. Petre are 54 de ani şi, în ciuda afecţiunilor medicale, reuşeşte încă să facă faţă muncii de teren.
Doamna Steliana are 58 de ani. După ani de patrulare şi ture de noapte, a fost repartizată pe un post fix, la un centru de vaccinare.
Ploieştenii şi-ar dori poliţişti mai tineri şi capabili să facă faţă provocărilor.
Primarul din Ploiesti a cerut şi refacerea organigramei la Poliţia Locala, astfel încât să existe agenţi apţi pentru a
interveni la timp.