Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua mondială a vermutului
Pe 21 martie, celebrăm istoria celui mai elegant aromatizator şi vin fortificat, ingredient nelipsit din numeroase cocktail-uri. Iniţiată de barmanul italian Giancarlo Mancino, Ziua vermutului (#VermouthDay) a fost celebrată pentru prima dată în 2021.
Ziua internaţională a parfumurilor
Pe 21 martie celebrăm Ziua internaţională a parfumurilor (#FragranceDay), dedicată nu doar parfumurilor, ci miliardelor de experienţe olfactive pe care le experimentăm zilnic. Cu toţii avem un parfum sau o aromă preferată care ne transportă înapoi în timp, fie că este vorba despre mirosul de vopsea proaspăt aplicată pe gardul unei grădini sau aroma îmbătătoare a unui gazon proaspăt tăiat.
Cuvântul ''parfum'' provine de la cuvintele latineşti ''per'', care înseamnă ''printre'', şi ''fumus'', care înseamnă ''fum''. Francezii au folosit termenul de parfum pentru a desemna aromelor produse în urma arderii tămâii. Prima forma de parfum a fost într-adevăr tămâia, folosită de mesopotamieni cu circa 4.000 de ani în urmă. Culturile antice ardeau o varietate de răşini şi de lemn cu prilejul ceremoniilor lor religioase. O tăbliţă cuneiformă descoperită în anul 1.200 î.Hr în Mesopotamia este dovada că o femeie chimist pe nume Tapputi este primul fabricat de parfum din lume.
Ziua mondială a persoanelor cu sindrom Down
Ziua mondiala a persoanelor cu sindrom Down, înfiinţată în 2006 de Organizaţia Internaţionala a Persoanelor cu Sindromul Down, este marcată la 21 martie. În decembrie 2011, a fost declarată zi mondială printr-o rezoluţie adoptată de Adunarea Generala a Naţiunilor Unite, care a invitat toate statele membre, organizaţiile din domeniu să se implice prin acţiuni pentru creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la sindromul Down.
Sindromul Down (sau Trisomie 21) este o modificare cromozomială reprezentată de prezenţa unui cromozom 21 în plus faţă de perechea de cromozomi 21 din cadrul cariotipului uman normal. Medicul englez John Langdon Haydon Down (1828-1896) a fost primul care a descris caracteristicile sindromul în 1866.
Potrivit statisticilor ONU, incidenţa sindromului Down este de 1 la 1.000 de naşteri în întreaga lume şi în fiecare an, între 3.000 si 5.000 de copii se nasc cu aceasta tulburare cromozomială.
agerpres.ro