Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu, galben, verde sau albastru. Culoarea roşie este preferată deoarece reprezintă sângele lui Iisus Cristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Legenda spune că Maica Domnului, venită să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Cum se încondeiază ouăle în Vrancea, vedem în materialul următor.
În Vrancea, la Vintileasca, unde traditiile se pastreaza cu sfintenie de sute de ani, doua mesterite vestite in incondeiatul ouălor isi invata „ucenicele” acest mestesug. Prima lectie este alegerea culorilor. Galben din coji de ceapă, rosu din sovirf si flori de măr rosu salbatic, verde din coji de nuca şi mov din bobite de soc copt. Secretul oualor frumoase este, insa, apa in care ele se fierb, apă neinceputa, adusă de o codană, de la fintina, in zori de zi. Încondeiatul oualor este un mestesug transmis din generatie in generatie.
Dupa incondeiat, urmeaza fierberea oualor. Întâi in coaja de mar salbatic, care le da culoarea galbena, dupa care se fierb
cu frunza de mar rosu si flori de sovirf, timp de 30-40 de minute, pentru culoarea rosie. Nicoleta, nepoata Chivuţei, a incondeiat primul ou la 8 ani. Acum le invata si pe fetele din sat cum sa pregateasca ouale de Pasti.
Nu mai durează mult şi ouale sunt gata.
Modelele sunt foarte frumoase si foarte vechi, iar unele dintre ele sunt folosite doar de femeile din Vintileasca. Printre ele:
pinza paianjenului, coarnele cerbului, frunza de stejar, steluta, copita calului, unghia caprei.