Guvernul va declara anul viitor încă o zi liberă, pe lângă cele două pe care le avea în vedere în afara sărbătorilor legale

Guvernul va declara anul viitor încă o zi liberă, pe lângă cele două pe care le avea în vedere în afara sărbătorilor legale

Ziua de 2 mai împreună cu cele de 16 august şi 27 decembrie 2024 vor fi declarate de Guvern drept zile libere nelucrătoare pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice. Ziua de 2 mai va pica anul viitor între două zile libere legale (1 mai şi 3 mai, când este Vinerea Mare), în timp ce celelalte două zile vor cădea vinerea şi vor urma unor sărbători legale, Adormirea Maicii Domnului (15 august) şi a doua zi a Crăciunului (26 decembrie). Iniţial, Guvernul se pregătea să declare ca libere, în plus faţă de sărbătorile legale, doar două zile. 

Conform unui proiect de lege intrat în vigoare în 2019, Guvernul este obligat să stabilească până cel mai târziu la data de 15 ianuarie a fiecărui an toate zilele libere ce vor acordate în acel an, înainte sau după sărbătorile legale, astfel încât bugetarii să poată beneficia de o minivacanţă. Măsura este în măsură să faciliteze programările în industria ospitalieră.

Luna trecută, după cum a relatat Profit.ro, Guvernul a redactat hotărârea pentru anul viitor, potrivit căreia în 2024 urmau să fie stabilite două zile libere în plus, în afara sărbătorilor legale, respectiv 16 august şi 27 decembrie 2024.

Acum, într-o nouă formă a proiectului, trimisă pe circuitul oficial de avizare, Guvernul a adăugat şi ziua de 2 mai ca zi liberă, în plus faţă de celelalte zile libere legale 

”Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 2 mai, 16 august şi 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere”, prevede proiectul, care aminteşte că acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii.

Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai şi 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025.

Zilele libere nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

De asemenea, nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august şi 27 decembrie 2024 şi nici participanţilor în aceste procese.

Afla mai multe desprezilelibere2024guvernsărbători
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt