Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie, a declarat la Prima News că degeaba avem acces la gratuităţi în sistemul de sănătate, dacă unele gravide ajung la spital direct ca să nască.
Vlădăreanu a spus că lipsa de educaţie în rândul tinerelor mame a devenit o problemă extrem de gravă şi a adăugat că sunt femei în Capitala ţării ale căror sarcini nu sunt monitorizate deloc până la termen.
În acelaşi timp doctorul Radu Vlădăreanu a precizat că sunt spitale dotate cu aparate de imagistica extrem de scumpe şi sofisticate, dar că mulţi medici preferă să facă aceste monitorizări în clinicile private, pe bani foarte mulţi.
Pe de altă parte, de multe ori, mamele ajung la control prenatal dar nu mai e plafon pentru compensarea analizelor şi acestea renunţă, a explicat Ştefania Mircea, de la Salvaţi Copiii.
Ştefania Mircea a declarat că România este ţara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană şi că doar educaţia sexuală făcută la timp poate diminua aceste cifre.
Irina Mateescu Popescu, vicepreşedintele Asociaţiei Moaşelor Independente, a explicat că moaşa ar trebui să aibă un rol important încă de la prima menstruaţie. În schimb, a adăugat Irina Mateescu, rolul moaşei a fost diminuat în ultimii ani, ba mai mult, sunt medici de familie care habar n-au de procedurile pentru gravidele fără asigurări medicale.