Gazul radioactiv despre care autorităţile nu vor să audă. Pericol în şcoli şi grădiniţe: „Echivalentul a 16 ţigări pe zi“

Gazul radioactiv despre care autorităţile nu vor să audă. Pericol în şcoli şi grădiniţe: „Echivalentul a 16 ţigări pe zi“
Adevarul

Legislaţia română şi cea europeană obligă autorităţile să măsoare concentraţia de radon din toate clădirile publice, mai ales grădiniţe, şcoli, spitale. România este în pericol de infringement din cauză că nu a luat măsuri în acest sens. Expunerea la radon peste limita legală echivalează cu fumatul a 16 ţigări pe zi - respectiv cu 150 de radiografii pulmonare pe an.

Dintre cele 20.000 de respiraţii pe zi pe care un om normal le face, aproximativ 16.000 sunt cu aer din spaţii închise, unde nivelul poluanţilor este de 2 până la 5 ori mai mare decât în aerul exterior. În aerul pe care-l respirăm zi de zi acasă, la şcoală sau la locul de muncă se găseşte radon, formaldehidă, compuşi organici volatili, pulberi inhalabile, dioxid de carbon şi alte componente. Dintre toate aceste elemente, radonul este cel mai periculos, mai ales că România este o ţară cu risc crescut de poluare cu acest tip de gaz care se găseşte în sol. Radonul este principala cauză în apariţia cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a doua cauză în apariţia cancerului pulmonar în rândul fumătorilor. În Codul european de luptă împotriva cancerului, pe lângă recomandări privind stilul de viaţă, alimentaţia, sportul, renunţarea de fumat etc, se găseşte şi o menţiune privind concentraţia de radon din case

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt