Coşuri de gunoi prea pline, saci cu deşeuri rezemaţi de stâlpii de iluminat, resturi aruncate de pe geamul maşini sau lângă locul de parcare şi principiul ,,lasă că vine cineva să îl ia”. Sunt chestiuni cu care ne întâlnim zi de zi aproape oriunde în România. În Bucureşti se vede cel mai bine pentru că e un oraş mare şi pentru că aşteptările sunt mai mari. Ignorăm cu graţie o regulă simplă. Oraşul este casa noastră, iar în casă nu aruncăm gunoaie pe jos. Urmează un nou demers FOCUS PE EI.
Este oficial primăvară şi gunoiul răsare mai ceva ca un ghiocel pe spaţiile verzi, coşurile de gunoi, stâlpi, staţii de metrou sau sau autobuz. Locurile improvizate de parcare devin şi locurile unde se goleşte gunoiul din maşină. Comportamentul ne defineşte şi strada devine cartea nostră de vizită …nu lăsăm gunoiul în coş, ţinţim coşul, doar că nu suntem baschetbalişti profesionişti.
Avem tendinţa să dăm vina pe autorităţi, să spunem că dacă ele ar face mai mult lucrurile ar fi cu mult mai bune. Dincolo de vina pe care o poartă pentru lipsa coşurilor de gunoi în anumite zone, sau de numărul insuficient din altele, dincolo de birocraţia dintre sectoare şi primăria generală, dincolo de insuficienta supraveghere a operatorilor de salubritate sau a poliţiei locale restul stă la noi.
Din 2014 s-au modificat multe din lucrurile care ţin de colectarea deşeurilor. Administrativ s-au schimbat atribuţiile primăriilor de sector faţă de problema curăţeniei şi raportul faţă de primăria generală.
Ştim cu toţii că au fost o mulţime de probleme la nivelul sectoarelor şi perioade în care străzile erau sufocate de gunoaie. Pare că am depăşit acel moment. Acum la o plimbare prin oraş descoperi că lucrurile nu arată deloc rău. Mai mult , autorităţile ne spun că va fi mai bine, că avem colectare selectivă şi o atitudine ca în alte oraşe din vest.
Faptul că funcţionează colectarea selectivă, faptul că autorităţile Bucureştiului chiar fac paşi spre a fi sustenabili este un subiect pentru un alt reportaj. Suntem mulţi care vrem să colectăm selectiv, doar că intenţia noastră se pierde în tomberonul de la bloc şi maşina care colectează. Până atunci să vorbim de realitatea simplă şi tristă pe care aţi întâlnit-o şi azi în drum spre serviciu.
Autorităţile spun că nu au cum să pună poliţia locală peste tot, la fiecare scară de bloc. Ceea ce li se imputa autorităţilor este faptul că nu supraveghează acele zone care sunt predispuse la aceste tipuri de acţiuni. Şi nu vorbim aici numai de gunoiul depozitat lângă stâlp ci şi despre zonele unde se aruncă pe jos gunoiul …când stai în maşină în trafic, pe stradă în zonele intens circulate sau acolo unde stăpânii animalelor de companie nu strâng după ele. Numărul poliţiştilor nu este un criteriu, mai ales că în capitalele europene pe care le vizităm, noi românii înţelegem amenda şi pedeapsa chiar dacă nu vedem organul legii.
Zâmbetele sunt mai degrabă amare, pentru că situaţia nu este simplă. În timp ce noi, cetăţenii nu păstrăm curăţenia, primăriile de sector stau sau nu cu ochii pe operatorul de salubritate, iar primăria generală are un rol de supraveghere. Ceva poate ar trebui schimbat în dreptul fiecăruia. Până atunci rămânem cu locuri abandonate devenite gropi ad-hoc, unde nu se intervine pentru că e spaţiu privat, garda de mediu care se sesizează mai greu decât ar fi necesar, operatori economici care nu instalează, conform legii coşuri de gunoi, selctare selectivă care nu e sortare şi mereu presonal insuficient să suprvegeheze buna noastră creştere.