Mirosul de peşte prăjit dar şi bucuria de a fi împreună i-au îmbiat din nou, după doi ani dificili de pandemie, pe locuitorii
fermecătorului sat perscăresc Camogli. Peştele are acolo din nou Festivalul lui, care e deja senior, la cea de-a 70-a ediţie a
sa. Vedeta festivalului a fost bineinteles „tigaia” gigantica pentru prăjirea pestelui, în piaţa mică a portului de agrement. Sărbătoarea a bucurat nu mai puţin de 35 de mii de vizitatori.
Festivalul Peştelui a luat nastere in micul sat pescaresc din Camogli in 1952 si are loc în a doua duminică a lunii mai.
Evenimentul este legat şi de sărbătoarea patronului pescarilor, San Fortunato. Localnicii prăjeau peştele iar apoi
il ofereau in ziua de San Fortunato tuturor celor care se aflau in trecere prin zonă.
Este o petrecere care ţine 24 de ore, plină de culoare, arome, standuri cu mâncare şi tarabe, la care participă în fiecare an zeci de mii de oameni. Incredibila tradiţie culinară italiană asociată cu abundenţa peştelui a contribuit la dezvoltarea
unei culturi imense legate de prepararea peştelui şi la dezvoltarea unui număr incalculabil de reţete legate de
acesta.
Ucenicii sau intai vestitorii poarta cele doua cruci pe care este rastignit Mantuitorul, iar taditia spune ca cine participa la
acest alai va avea noroc tot anul.
Evenimentul care a implinit 70 de ani anul aceste a avut peste 35 de mii de vizitatori
100 de autobuze pline cu turisti veniti din regiunile invecinate au ajuns anul acesta la Festival, iar alte cateva mii
de vizitatori, au ales trenul si ambarcatiunile. Sagra del Pesce s-a incheiat cu un spectaculos foc de artificii spre
bucuria miilor de oameni care au asteptat rabdatori pe plaja din Camogli.