Războiul din Ucraina a agravat traficul de persoane şi de minori. Femeile ucrainene sunt căutate pe piaţa muncii din Europa, cererea a crescut de 600 de ori, din păcate sunt vizate doar pentru servicii sexuale. În pericol sunt în special copiii, iar România este una din principalele surse.- jumătate din copiii traficaţi provin de la noi. Dramatic este că la nivel global doar 1% dintre victime sunt identificate.
Peste 4 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului. 61% dintre ei sunt femei cu copii. Pentru traficanţi, sunt doar o pradă. România este una dintre ţările surse ale traficului de persoane. Principala momeală cu care traficanţii îşi păcălesc victimele este un loc de muncă.
Copiiii sunt cei mai vulnerabili. Datele arată că 53% dintre copiii traficaţi în Eruopa sunt din ţara noastră. În încercarea de a-i proteja, organizaţile umanitare au întocmit un plan de acţiune şi de informare la nivel internaţional.
Planul conţine şi o parolă de siguranţă pe care să o folosească atunci când sunt în pericol.Victoria a venit în România după ce a început războiul. Are trei copii, două fete gemene de 6 ani şi un băiat de 12 ani. Mărturiseşte că fiul ei era la un pas să devină victimă a exploatării online.
Iar fetele au avut nevoie de consiliere psihologică după ce le-a apărut o reclamă pe calculator. De altfel, cele mai întâlnite cazuri de la începutul războiului, în rândul refugiaţilor, au fost cele de pornografie infantilă. În România sunt peste 24 de mii de copii refugiaţi din Ucraina.
Cât priveşte femeile ucrainence, la nivel european, cererea a crescut de 600 de ori. Dar pentru servicii sexuale. Organizaţiile umanitare susţin că au început deja să crească şi cazurile de exploatare sexuală în rândul fetelor minore.