Femei într-o lume a bărbaţilor

Femei într-o lume a bărbaţilor

De-a lungul timpului, femeile au demonstrat că sub înfăţişarea fragilă şi delicată, se ascund fiinţe puternice, curajoase şi capabile să mute şi munţii din loc! Au ales să lucreze şi s-au impus în domenii în care, de cele mai multe ori, bărbaţii fac legea.

Vatmani, piloţi, şoferi de tir sau măcelari. Asta pentru că, în orice domeniu ar lucra, femeile trec peste orice obstacol pentru a face performanţă. La mulţi ani, femei!

Aşa decurge o zi de muncă din viaţa Ralucăi. De 8 Martie am întâlnit-o tot la lucru. Pe linia tramvaiului 1, îi duce pe călători în cele mai importante zone din Bucureşti. Raluca este vatman de numai 6 ani, însă pasiunea pentru condus o are în sânge de când se ştie.

Are 43 de ani şi nu se gândeşte să renunţe la această meserie destinată, de cele mai multe ori, bărbaţilor. Înainte de a se înscrie la cursurile pentru condus tramvaie, Raluca a lucrat în mai multe domenii. Însă nu s-a simţit împlinită şi a decis să facă ceea ce şi-a dorit mereu. Să conducă. A luat chiar şi permisul categoria D, pentru autobuze..

În fiecare dimineaţă se trezeşte la ora 3. După ce verifică tramvaiul, îşi începe cursele zilnice în jurul orei 4. Recunoaşte că nu este uşor cu tramvaiul prin Capitală, însă se vede ieşind la pensie de aici. Soţul îi împărtăşeşte meseria. Lucrează ca şofer de autobuz şi a încurajat-o să-şi urmeze visul. Şi cei doi copii sunt foarte mândri de mama lor.

Raluca este una dintre cele 103 femei care conduc tramvaie în Bucureşti. Restul, aproape 800, sunt bărbaţi. Ea a reuşit să demonstreze însă că prejudecăţile pot fi înfrânte. La fel şi Simona Maierean, pilot militar. Este prima femeie din România care a pilotat un avion supersonic.

Căpitanului Simona Maierean i se mai spune şi …Supersonica. Asta pentru că a fost pilot de vânătoare şi este singura femeie care a zburat peste viteza sunetului. La doar 24 ani a reuşit să uimească o ţară întreagă. Însă, recunoaşte că nu a fost mereu uşor şi că, de multe ori, a fost privită cu reticenţă ca femeie pilot.

În mediul militar sunt aproximativ 7,5% femei -pilot. Restul sunt bărbaţi. Însă în toate aceste domenii, femeile au reuşit să se impună şi să arate cât de puternice şi ambiţioase sunt, pentru că nimic nu le împiedică să-şi împlinească visurile. De ziua lor, îşi doresc însă lucruri simple.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt