Începerea şcolii, căsătoria, copiii, retragerea la pensie, toate sunt etape importante în vieţile noastre. Eurostat a făcut o analiză a ultimilor ani iar rezultatele arată cât de mari sunt, la aceste capitole, diferenţele dintre femei şi bărbaţi. Una dintre ele: europencele pleacă din casa părinţilor şi se căsătoresc mai devreme ca bărbaţii…şi trăiesc mai mult decât ei.
Numărul femeilor din Europa este, în medie, mai mare cu 5% decât cel al bărbaţilor, arăta un studiu din 2020. Cele mai mari diferenţe se înregistrează în Letonia, Lituania şi Portugalia, în timp ce în Malta, Slovenia sau Suedia sunt mai mulţi bărbaţi decât femei.
Potrivit analizei, europencele pleacă de la părinţi la 25 de ani, în timp ce bărbaţii locuiesc mai mult cu ei până la 27 de ani. În ce priveşte căsătoria, şi aceasta vine mai devreme în viaţa femeilor. În România, Bulgaria şi Grecia, spre exemplu, femeile se căsătoresc cu 3 ani mai devreme decât bărbaţii. Iar primul copil apare la 29 de ani, vârsta medie, mai devreme însă la bulgăroaice 26 ani - şi mai târziu în Italia, Spania sau Irlanda, unde femeile nasc prima dată la 31 de ani. Cât priveşte româncele, acestea au primul copil la aproape 27 de ani.
O altă diferenţă este speranţa de viaţă, europencele trăiesc mai mult ca bărbaţii: 84 de ani, în timp ce la bărbaţi
este puţin peste 78 de ani. La noi, româncele trăiesc, în medie, 78 de ani, iar bărbaţii - 70.
O altă direcţie în care se desfăşoară studiul Eurostat se referă la percepţia asupra sănătăţii. Datele arată că bărbaţii sunt mai înclinaţi decât femeile să creadă sănătatea lor este bună. Ei bine la segmentul 16-44 de ani, România ocupă primul loc. Adică aproape 96 la sută dintre femei, dar şi dintre bărbaţi cred că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună
În sfârşit, întrebaţi cât de satisfăcuţi sunt de viaţa lor, femeile şi bărbaţii s-au declarat mulţumiţi în aceeaşi măsură
şi au dat nota de 7,3, pe o scară de la 0 la 10. Acelaşi rezultat s-a înregistrat şi în România.