Visează să redea strălucirii una dintre cele mai frumoase clădiri din staţiunea Herculane, Băile Neptun. Luptă de mai bine de 3 ani cu hăţişurile birocraţiei, cu dezinteresul autorităţilor şi lentoarea instanţelor de judecată, dar şi cu lipsa fondurilor. Şi-au propus, însă, ceea ce nimeni nu a îndrăznit sau nu a vrut până acum. Să readucă la viaţă, la început o clădire, iar mai apoi o întreagă staţiune. Vorbim de voluntarii unuia dintre cele mai frumoase proiecte, care încearcă să salveze patrimoniul balnear a ceea ce împăratul
Franz Josef numea cea mai frumoasă staţiune de pe continent. Herculane Project, căci aşa se numeşte iniţiativa pe care au avut-o în urmă cu 3 ani câţiva studenţi la arhitectură din Timişoara, îşi propune să restaureze una dintre clădirile simbol ale staţiunii Băile Herculane şi să o includa în patrimoniul UNESCO.
Aşa începe povestea unei clădiri istorice, abandonată şi distrusă de vreme, ce reprezenta, însă, în urmă cu mai bine de 100 de ani perla unei staţiuni de lux din imperiul austroungar. Vorbim de Băile Neptun, un spa al acelui veac ce putea concura cu clădiri din celebrele staţiuni Bad Ischl sau Karlovy Vary. Construită la finalul secolului 18, la comanda împăratului Franz Josef, clădirea adăpostea o baie termală şi sulfuroasă. O parte din imobil a mai fost folosită până la începutul anilor 2000, dar de atunci, clădirea a fost părăsită şi
se degradează pe zi ce trece. În urmă cu 3 ani, Oana Chirilă, pe atunci studentă a Facultăţii de rhitectură, a mers într-o vizită, împreună cu trei prieteni, la Herculane. A fost cucerită de arhitectura deosebită a clădirii, dar în acelaşi timp a observat şi starea ei de degradare. A decis să încerce să-i readuca strălucirea de odinioară. Aşa a luat fiinţă Herculane Project, un proiect menit să schimbe nu doar faţa cladirii, ci şi a staţiunii.
La început au fost 3 voluntari. Acum sunt peste 20 de persoane. Idealismul, curajul şi dorinţa de a lăsa ceva în urmă, i-a unit.
Primul pas a fost să atragă atenţia asupra frumuseţii oraşului şi a clădirilor din zona centrală.
Campania iniţiată de arhitecta din Timişoara a dus la strângerea a peste 60 de mii de euro. Bani insuficienţi, însă, pentru a realiza prima parte a proiectului, aceea de a pune în siguranţă şi a conserva Băile Neptun.
Şi pentru că se consideră doctori de clădiri, membrii echipei au început o muncă titanică împotriva timpului, încercând să repare mai repede decât poate natura să distrugă. Cu bani puţini, dar cu multă voinţă au reuşit să demareze lucrările de punere în siguranţă a Băilor Neptun.
In ajutorul celor care au iniţiat Herculane Project au venit peste 20 de voluntari : arhitecţi, arheologi, it-işti şi chiar simpli oameni. Peste 2500 de persoane au donat bani pentru ca proiectul de punere în siguranţă să ajungă la final. Au fost făcute 12 secţiuni din acoperişul imens al clădirii. Dar este doar începutul. Mai e nevoie de aproximativ 30 de mii de euro . 2020 trebuia să fie anul care să aducă fonduri suficiente pentru continuarea lucrărilor, însă pandemia le-a dat peste cap planurile. Cu toate astea, voluntarii nu renunţă.
Iniţiatorii proiectului spun că urmeaza bătălia pentru includerea clădirii în patrimoniul UNESCO. Apoi, vor să găsească o finanţare de 10-12 milioane de euro pentru refacerea ei completă şi transformarea într-o bază de tratament.