Emil Boc vrea desfiinţarea judeţelor şi regionalizarea: S-ar distruge un sistem clientar vechi de 55 de ani

Emil Boc vrea desfiinţarea judeţelor şi regionalizarea: S-ar distruge un sistem clientar vechi de 55 de ani

Emil Boc, primarul Clujului, rămâne un susţinător al regionalizării prin desfiinţarea judeţelor, fiind de părere că doar o reformă administrativă serioasă poate contribui la modernizarea României.

În cadrul dezbaterii „Reforma administrativ teritorială a statului, între deziderat (tehnic) şi pragmatism (politic)”, organizată de ICDE în parteneriat cu Expert Forum, fostul premier a mai spus că împărţirea pe judeţe, care datează din 1968, reprezintă o piedică în calea dezvoltării, potrivit Ştiri de Cluj.

„În 2011, ca premier am încercat comasarea judeţelor şi cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populaţie, cu excepţia Sucevei, care are peste 800.000 de locuitori. Judeţele noastre nu se califică la dimensiunea definiţiei de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm judeţele. Atunci le-am comasat în 16 judeţe, de fapt erau 13, plus trei. Ultimele trei erau Harghita, Covasna şi Mureş, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste judeţe să facă parte din alte zone şi să îşi piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluţie şi să rămână la aceste judeţe distincte şi să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR-ul nu a fost de acord şi proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt