Capitala este campioană la căsătorii şi divorţuri. Ritmul de creştere economică influenţează aceste decizii: banii mai mulţi şi nivelul de trai mai bun îi fac pe bucureşteni să se căsătorească târziu şi să divorţeze după câţiva ani: până în 50. În sectoarele 1 şi 3 sunt cele mai multe divorţuri, spune un studiu recent al Băncii Mondiale, Colegul meu Daniel Osmanovici l-a parcurs şi iată ce a mai descoperit.
Dacă acum mulţi ani, căsătoria şi familia erau prioritare, iar oamenii îşi uneau destinele de tineri, în prezent lucrurile arată foarte diferit. Ritmul rapid de dezvoltare a Capitalei, dar şi dorinţele personale de evoluţie duc la o diferenţă majoră faţă de ceea ce ştiau şi făceau părinţii noştri.
Acum, 36 de ani pentru bărbaţi şi 33 pentru femei par vârste mult mai potrivite pentru a întemeia o familie. În orice caz, peste media naţională şi mult mai mare faţă de 2008, când femeile alegeau să se căsătorească la 30 de ani. Iar media de vârstă pentru căsătorie creşte în continuare, motiv pentru care Primăria Bucureşti acordă încă din anul 2017 un bonus de 1.500 lei pentru prima căsătorie tuturor celor care au între 18 şi 35 de ani.
Rata divorţurilor s-a menţinut la un nivel constant în Capitală, în ultimul deceniu. Dacă vorbim în cifre, 1,5 bucureşteni din 1000 au ales drumuri separate. Bunăstarea economică a făcut ca în special cuplurile tinere şi fără copii să se despartă. În Ilfov, 45% dintre cei care au luat această decizie au deja un copil.