Drumul aninoaselor. Lăsaţi pe drumuri după cutremur

Drumul aninoaselor. Lăsaţi pe drumuri după cutremur

Peste 500 de oameni care locuiesc în 11 clădiri din oraşul Aninoasa trebuie evacuaţi din cauza stării avansate de degradare în care se află imobilele! Este decizia luată în şedinţa extraordinară a Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din Hunedoara. Cutremurele din ultimele zile au afectat puternic clădirile deja avariate. Unii oameni au decis sa plece, însă alţii nu vor sa părăsească locul pe care îl numesc acasă.

Familia Râşcu stă în colonia din oraşul Aninoasa de mai bine de 30 zeci de ani. Părinţii, în acelaşi apartament. Fiul s-a mutat, dar tot în colonie. Cutremurele nu îi sperie pe niciunul dintre ei aşa că refuză să plece de acolo.

E aceeaşi poveste pentru toate cele 182 de familii. Care trăiesc în 11 clădiri construite în anii 1890. Vechi, îngrijite precar şi care pot oricând sa se prăbuşească. Cum judeţele Gorj şi Hunedoara au fost zguduite în ultima săptămână de trei cutremure şi aproape o mie de recplici, autorităţile locale au decis. Oamenii din colonia Aninoasa trebuie evacuaţi. Aşa că autorităţile locale au vizitat colonia ca să le explice locuitorilor ce îi aşteaptă în viitorul apropiat.

Luminiţa Varga stă aici de aproape două decenii. Are doi copii şi e o excepţie: vrea sa plece cât mai reped. Nu se mai simte în siguranţă. Mulţi dintre cei care locuiesc în imobile sunt chiriaşi. Plătesc 10 lei lunar chirie la primarie, iar cu tot cu utilităţi, cheltuielele lor ajung la 25 de lei. Autorităţile nu-i pot obliga pe oameni sa-şi părăsească locuinţele. Cei care vor pleca, totuşi, vor fi cazaţi în containere mobile.

In iarna anului 2018, acoperişurile a trei blocuri din colonia de la Aninoasa s-au prăbuşit din cauza zăpezii. Atunci, peste 30 de familii au fost evacuate. Însă s-au întors in locuinţele lor. Un an mai tâzriu, autorităţile locale au reabilitat zece clădiri din colonie cu fonduri guvernamentale. S-au oprit, însă, pentru că nu au mai obţinut finanţare.

foto: replicahd.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt