Dobândirea independenţei naţionale a deschis drumul modernizării accelerate a statului şi societăţii româneşti, prin conectarea strânsă la valorile occidentale, afirmă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii într-un comunicat remis marţi presei cu prilejul Zilei Independenţei Naţionale.
"Dobândirea independenţei naţionale a deschis drumul modernizării accelerate a statului şi societăţii româneşti, prin conectarea strânsă la valorile occidentale. În România s-au construit tot mai multe spitale, iar învăţământul universitar medical s-a dezvoltat rapid, acoperind tot mai multe din nevoile de îngrijire medicală ale populaţiei. În 1874 a apărut prima lege sanitară din România, care conţinea şi un capitol de igienă publică, iar în 1910 a doua lege sanitară. S-au creat instituţii şi laboratoare de igienă publică iar starea de sănătate a populaţiei s-a îmbunătăţit", afirmă sursa citată.
Potrivit MS, prin obţinerea independenţei de stat România s-a afirmat ca un stat "dornic" să construiască instituţii moderne, puternice şi funcţionale, prin care starea de sănătate a populaţiei să fie îmbunătăţită, iar oamenii să aibă o viaţă mai lungă şi mai sigură.
"10 mai este o zi-simbol pentru istoria României: în 1866 Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la Bucureşti şi este încoronat domnitor; în 1877 Principele Carol I a promulgat proclamaţia Parlamentului din ziua anterioară privind independenţa statului român faţă de Imperiul otoman; în 1881 România era proclamată regat iar Carol I a devenit rege. Afirmarea independenţei de stat a reprezentat un pas esenţial pentru a face posibilă constituirea României Mari, în anul 1918. (...) La mulţi ani, România!", se mai menţionează în comunicat.
AGERPRES.RO