Opt euro, atât plăteşte România pentru fiecare cetăţean pentru prevenirea bolilor. O sumă de 20 de ori mai mică decât alocă Suedia, de exemplu. Medicii spun că ţara noastră tratează, şi nu previne.
Românii recunosc că ajung la medic doar după ce se îmbolnăvesc. Nu sunt educaţi să facă altfel. În acelaşi timp, eterna lipsă a banilor din Sănătate îi descurajează. Doar 1,4% din bugetul domeniului reprezintă cheltuieli pentru măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor.
Medicii spun că este necesar cel puţin un control anual, însoţit de analize. Fondurile alocate de stat pentru acestea se epuizează însă în câteva zile. În laboratoarele private, costă cel puţin 150 de lei.
„Până nu am avut o problemă de sănătate, nu m-am dus la medic, nici nu ştiam de existenţa lor”, mărturiseşte un bărbat mai în vârstă.
„Numai dacă am o problemă, mă duc la medic”, spune un tânăr. El confirmă că de fiecare dată preferă să-şi facă analize contra cost, pentru că altfel, din lipsa fondurilor, eşti programat abia peste două - trei luni la analize. „Te lipseşti! Şi dacă ai o problemă şi-ţi spune veniţi peste trei luni, că atunci e liber, ajungi să te îmbolnăveşti dacă stai după ei. Am preferat să plătim decât să aşteptăm”, explică bărbatul.