De ce după fiecare ploaie în cartierele rezidenţiale apar ba un "fluviu", ba o "deltă". Arhitect: O combinaţie între neştiinţă şi hoţie

De ce după fiecare ploaie în cartierele rezidenţiale apar ba un "fluviu", ba o "deltă". Arhitect: O combinaţie între neştiinţă şi hoţie
Inquam Photos

Ploile din ultimele zile au scos la iveală un lucru ştiut de toată lumea, dar prea puţin luat în considerare de către autorităţi: modul haotic în care au fost construite cartierele rezidenţiale de la marginea Bucureştiului, dar şi din alte oraşe mari ale ţării. Din cauza lipsei reţelelor de canalizare sau a subdimensionării acestora, zeci de străzi au fost inundate. Arhitectul Florin Enache a explicat, luni, la Digi24, că aceste situaţii sunt un rezultat al combinaţiei dintre complicitate, neştiinţă, hoţie şi sărăcie, dar şi al politicii de locuire care se blochează la întrebarea: a cui stradă trebuie asfaltată prima?

"Răspunsul îl ştie toată lumea, locuinţe cu cartiere noi cu probleme sunt la ordinea zilei. Complicitate, neştiinţă, hoţie, sărăcie şi orice fel de combinaţie între ele.

A construi o casă sau a cumpăra un apartament într-o astfel de zonă aduce teoretic e un preţ mai bun. Dacă ai primi autorizaţie doar unde ai stradă şi utilităţi, probabil ar fi mai scump, şi nu ai mai avea acces la finanţare de o valoare mai mare. E un amestec care are că factor comun probabil complicitatea.

Deşi suntem în UE şi avem cadru legal, lucrurile în România se întâmplă tot natural şi cu girul tuturor, de la autorităţile publice care se fac că nu văd până la bănci care oferă finanţare.

Statistic, prevenţia costă de 7 ori mai puţin decât reparaţia sau dezastrul, ce vedeţi acum e temporar, apele se vor retrage, dar care ar fi dimensiunea dezastrului dacă am avea un cutremur mare sau munţi de moloz pe care nu-i putem mută?

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt