Soluţiile găsite la timpul potrivit, i-au făcut, pe unii proprietari de pensiuni din România sa nu simtă atât de mult criza care a venit odată cu pandemia.Sunt foarte mulţi cei care s-au reprofilat şi şi-au regândit viitorul! Chiar dacă turismul în vreme de pandemie este o afacere riscantă, dacă are toate ingredintele poate să fie un succes!
Sebastian Hosu. Este românul care în urmă cu câţiva ani, renunţa la un trai tihnit în Canada şi împreună cu soţia lui, au decis să revină în România. Şi nu oriunde, ci tocmai în Munţii Apuseni, unde din dorinţa de a trăi la ţară au accesat fonduri şi au construit o cabană turistică la Mărişel.
Copleşiţi de frumuseţea locurilor, dar si de potenţialul zonei, cei doi soţi şi-au surprins plăcut clienţii cu dulceaţă şi sirop din fructele de pădure care se găsesc din abundenţă în zonă. Clientii şi-au dorit produsele şi pentru acasă, şi aşa a luat nastere afacerea lor.
Produsele din cămară au fost la mare căutare. Şi pentru că cei doi soţi s-au gândit să sprijine şi alţi mici producători, ei cumpără materia primă de la aceştia, salvând astfel şi alte afaceri.
Patronii pensiunilor care s-au ocupat şi de alte mici afaceri au reuşit să supravieţuiască anul acesta. La Sântimbru, în judeţul Alba, un proprietar al unei pensiuni spune că gradul de ocupare al camerelor a scăzut anul acesta cu aproximativ 70 la sută. Noroc cu brutăria pe care o are şi a cărei activitate a diversificat-o în ultima perioadă.
Pandemia le-a oferit o lecţie importantă, spun antreprenorii, care acum se gândesc, înainte de toate, la siguranţa zilei de mâine.