Cozonacul şi pasca sunt deja pe lista de aşteptare a românilor chiar dacă preţurile sunt mai mari decât anul trecut.
La mare căutare sunt cozonacii în vin ars sau cei umpluţi cu brânză. Odată cu creşterea preţurilor la materia primă,
patronii cofetăriilor au fost şi ei nevoiţi să-şi vândă mai scump marfa. În unele brutării, un kilogram de cozonac ajunge şi la
o sută de lei.
La aceasta brutărie gospodinele pregătesc de zor cozonacii şi pasca pe care ieşenii le-au comandat. Zilnic ies pe uşă,
zeci de produse, acum înainte pe Paştele Ortodox. Andreea Robu este cea care a pus bazele unei afaceri ce aduce pe
piaţă produse tot mai căutate de clienţi.
În reţetă nu este adăugat foarte mult zahăr. Mirosul produselor proaspăt scoase din cuptor îmbie întreaga bucătărie, iar pentru aceste bunătăţi nu foloseşte drojdie, ci maia… În ciuda faptului că preţurile nu mai sunt la fel ca anul trecut.
Nici pasca nu este mai prejos de Paşti.
În timp ce hornurile brutăriilor fumegă neîncetat, acelaşi lucru se întâmplă şi în casele gospodinelor
Şi la acest laborator din Suceava pregătirile sunt în toi. Cofetarii au început de astăzi să prepare pasca şi cozonacul
care îi vor îndulci pe suceveni Paştile acestea. Au doar ingrediente de casă şi urmează în continuare reţetele clasice,
care, spun ei, sunt căutate an de an.
După o muncă intensă încă de la primele ore ale dimineţii, pasca şi cozonacul sunt în fiecare zi după-amiază gata să fie
preluate. Deşi comenzile au mai scăzut faţă de anul trecut, primesc în continuare chiar şi câte 150 de cereri pe zi.
La această cofetărie din localitatea suceveană Ipoteşti, un sortiment extrem de solicitat este cozonacul cu brânză - o
reţetă proprie a cofetarilor de aici, moştenită de la bunici
Preţurile au mai crescut uşor faţă de anul trecut, deşi, pentru a face în continuare clienţii fericiţi, administratorii încearcă să
ţină cât mai mult de preţuri.
Kilogramul de pască, care poate fi pregătită în diverse sortimente - cu brânză, cu smântână, cu ciocolată sau cu
triplu strat - ajunge anul acesta la 50 de lei, pe când cozonacul se vinde cu 40 de lei kilogramul.