În ţara noastră, realitatea şocantă arată că vârsta medie a copiilor abuzaţi sexual este de 7 ani. Inocenţa le este furată înainte de vreme, trăiesc cu frică zi de zi şi rămân cu sechele pe viaţă. Şi nu sunt deloc puţini. Doar în primele luni ale acestui an peste 300 de cazuri au ajuns în atenţia poliţiei. Însă, în multe situaţii, victimelor le este teamă să vorbească şi duc singure această povară. În ţara noastră legislaţia nu este foarte dură cu abuzatorii. Autorităţile încearcă totuşi să prevină acest tip de agresiune şi au lansat Campania „Atingeri nedorite”.
Aceasta este doar una dintre poveştile cutremurătoare ascultate şi consiliate de psihologii de la Asociaţia „Telefonul copiilor”. Pentru a respecta confidenţialitatea şi curajul victimei, povestea a fost rescrisă, însă realitatea e aceeaşi. Adolescenţi şi preadolescenţi caută cu disperare ajutor pentru că sunt abuzaţi acasă, la şcoală sau pe stradă. În primele 9 luni ale acestui an politia a instrumentat 650 de infractiuni de agresiune sexuala, dintre care 362 asupra unui minor. Acestea sunt datele politiei, cazurile sesizate. Multe dintre victime nu au curajul să vorbească.
Psihologii le acordă consiliere şi anunţă, când e momentul, autorităţile competente. Totul sub protecţia anonimatului. În perioada pandemiei, agresiunile sexuale s-au înmulţit. Iar victimelor le-a fost mult mai greu să povestească despre traumele prin care trerc, având în vedere că, de cele mai multe ori, stau sub acelaşi acoperiş cu agresorii.
Minorii pot fi abuzaţi sexual şi pe internet
Martorii unor astfel de fapte pot răspunde penal, la fel ca infractorii, dacă nu sesizează organele competente
Campania „Atingeri nedorite”,a fost iniţiată de Poliţia Română şi Asociaţia „Telefonul Copilului”, cu sprijinul Ambasadei SUA în România, şi se va desfăşura până pe 31 mai 2022.