Din miile de clădiri din Capitală care au nevoie urgentă de consolidare, doar două imobile se află acum în acest proces. Cel puţin la nivel teoretic. Pentru că în practică şantierele sunt închise de câteva luni. Din cauza vremii, spun reprezentanţii Administraţiei pentru Consolidare. Lucrările ar urma să fie reluate luna viitoare.
Strada Bărăţiei, numărul 50. Suntem în centrul Capitalei. Iar această clădire este - cel puţin pe hârtie - în proces de consolidare antiseismică. 10 noiembrie, termenul de finalizare al lucrării, a fost depăşit de câteva luni. Şantierul seamănă acum cu un coş de gunoi uriaş.
Oamenii din zonă spun că nu au mai văzut picior de muncitor de câteva luni. Cea de-a doua clădire la care au început lucrările de consolidare este situată pe bulevardul Regina Elisabeta şi are o istorie bogată.
Palatul Eforiei a fost ridicat între 1.885 şi 1.886, în stil neoclasic şi a găzduit organizaţia care administra spitalele din Muntenie şi Moldova. Mai recent, a fost sediul primăriei sectorului 5. Din 2018 este în proces de consolidare. În total, Capitala are peste 2.400 de clădiri încadrate într-o clasă ridicată de risc seismic. Procesul de consolidare este anevoios.
Probleme sunt şi în alte oraşe din ţară. Premierul Nicolae Ciucă a cerutaccelerarea reabilitării seismice. Mai ales că există două planuri, unul cu finanţare prin PNRR, altul cu bani de la Ministerul Dezvoltării.
Ministrul Dezvoltării preciza recent că există peste 200 de obiective propuse de autorităţile locale în cadrul programului de consolidare.