Cea mai mare catedrală în stil baroc din România, un palat în care a dormit prinţesa Sissi a Austriei, o grădină amenajată în stil englezesc şi un tunel de locuinţe întins pe o distanţă de peste 250 de metri. Toate acestea fac parte din Complexul Baroc din Oradea, o atracţie importantă pentru turiştii care ajung în capitala judeţului Bihor. Complexul a fost construit la mijlocul secolului al 18-lea şi poate fi vizitat gratuit pe tot parcursul săptămânii.
Palatul care găzduieşte în prezent sediul Episcopiei Romano- Catolice de Oradea este opera arhitectului vienez Franz Hillebrandt. Clădirea a fost construită în stil baroc târziu austriac şi s-a dorit a fi o copie mai mică a Palatului
Belvedere din Viena. Imobilul a fost afectat de incendiul din 1773, dar a fost a reconstruit după planurile iniţiale în 1777. Legendele spun că palatul are 365 de ferestre, întocmai cu numărul de zile dintr-un an calendaristic şi că tot aici ar fi dormit pentru câteva nopţi împărăteasa Elisabeta a Austriei, cunoscută drept Prinţesa Sissi. De aproape patru ani, Palatul Baroc se află în reabilitare, cu bani de la guvernul maghiar, suma totală a lucrărilor
depăşind 6,5 milioane de euro. O parte a acestuia a devenit de curând vizitabilă pentru public.
La parter va fi amenajată o recepţie, iar la etajul doi se reabilitează sălile unde vor putea fi organizate conferinţe.
În schimb, Grădina Palatului Baroc a fost amenajată la jumătatea secolului al 18-lea în stil englezesc. Reabilitată şi
ea, aceasta conţine în prezent peste 600 de arbori, 237 de arbuşti, 100 de trandafiri şi 92 de conifere. Tot aici, turiştii au şansa să admire un spaţiu care conţine plante biblice.
În acelaşi perimetru se înalţă semeaţă Catedrala Romano- Catolică, cel mai mare edificiu în stil baroc din România şi una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa. Biserica poartă hramul Sfintei Fecioare Maria, are 11 altare şi a fost construită în perioada 1752-1780 după planurile italianului Battista Ricca. Unele picturi s-au păstrat până în zilele noastre.
Orga veche de aproape trei secole se află acum în reabilitare şi va fi funcţională până la sfârşitul acestui an.
Peste drum se bazilică se află un complex architectural format din zece clădiri denumit Şirul Canonicilor. Acestea au fost construite pe parcursul a 100 de ani. Arhitectura barocă, cele 57 de arcade şi coridorul lung de 250 de metri au transformat construcţia într-unul dintre cele mai importante puncte de atracţie ale oraşului.
Palatul Baroc poate fi vizitat în zilele de marţi, joi şi sâmbătă în două reprize, de la ora 11.00, respectiv ora 15.00. Preţul biletului de intrare este de 15 lei.