Sătui de aglomeraţia din Cluj Napoca, doi tineri corporatişti şi-au luat inima în dinţi şi şi-au cumpărat în toamna anului trecut o locuinţă veche într-un cătun din Bihor. Au modificat întregul spaţiu, iar acum casa este plină de… turişti. Pentru ai atrage pe vizitatori, cuplul a dat fiecărui colţ din locuinţă o destinaţie şi o denumire separată. Aşa au luat fiinţă biblioteca misterioasă, cuibul sau soba Duţi, ideală când termperaturile se apropie de zero grade.
Alex lucrează în domeniul IT, iar Adriana este arhitectă. Cei doi muncesc de ani întregi în Cluj Napoca, în cadrul unor corporaţii. Sătui de stresul cotidian, tinerii au decis să-şi cumpere anul trecut o casă veche de peste 70 de ani, în satul Bălnaca din judeţul Bihor, aflat la aproximativ 65 de kilometri de Oradea. Alex a copilărit aici şi cunoştea zona, iar Adriana s-a îndrăgostit iremediabil de peisajul muntos. În luna decembrie a anului trecut au început să transforme casa bătrânească într-o locuinţă open-space care să răspundă nevoilor actuale. I-au ajutat câţiva constructori locali dar şi meşteri din Maramureş care au schimbat în întregime acoperişul.Interiorul este de poveste şi a atras în ultimele luni, sute de turişti, dornici de cazare în mijlocul pustietăţii.
Cum în lunile de iarnă, în zonă temperaturile sunt cu mult sub zero grade, în mijlocul locuinţei au construit o sobă care poate fi folosită şi ca scară pentru a ajunge la etaj.
Întreaga locuinţă a fost înzestrată cu obiecte vechi, culese de pe la târgurile de profil din ţară. Nu lipsesc farfuriile puse pe pereţi şi scaunele în miniatură. Când au cumpărat casa, cei doi clujeni au primit la pachet şi un grajd pe care l-au transformat într-o zonă de socializare în aer liber.
În următoarele luni, cuplul şi-a propus să aducă în sat şi două case de tip maramureşean. Şi acestea vor fi incluse în circuitul turistic.