O adevărată capsulă a timpului a fost descoperită în peretele clădirii primei şcoli evreieşti din Transilvania, în oraşul Arad. Documentul încastrat în perete, într-un cilindru de zinc şi scris cu o caligrafie impecabilă, este o veritabilă istorie a acelor vremuri.
La vechea şcoală israelită de băieţi din Arad au loc lucrări de restaurare. Muncitorii care lucrau la renovarea clădirii au dat din întâmplare peste un document valoros.
În cilindru se află un document cu istoria olografă a şcolii evreieşti din Arad. Acesta are o valoare deosebită pentru că descrie, începând cu anul 1823, eforturile făcute de evreii arădeni pentru construirea şi întărirea şcolii. E scris pe o hartie de 4 metri, de mână. Şi a fost introdus într-o eprubetă de sticla, iar apoi într-un cilindru de zinc. S-a păstrat intact până în zilele noastre.
Documentul se află acum în proprietatea direcţiei judeţene de cultură şi patrimoniu a judeţului Arad.
În timp, clădirea vechii şcoli evreieşti a fost transformată în şcoală publică şi a ajuns în proprietatea Universităţii Aurel Vlaicu din Arad. Lucările de restaurare au loc în cadrul unui proiect european în valoare de 7 milioane de euro şi ar trebui să fie gata în cursul anului 2023.