Bucureşti, oraşul celor 45 de parcuri

Bucureşti, oraşul celor 45 de parcuri

Este vreme de plimbare. Poate nu chiar azi, căci norii sunt ameninţători, dar de acum o plimbare în parc devine ceva normal. Atenţie pe unde vă plimbaţi şi pe la ce oră! Să nu vă mire aleile distruse, denivelate şi pline de găuri, toate greu de văzut la lumina lunii. Niciun parc din Bucureşti nu este conform. Adică nu respectă reglementările. Despre parcuri, alei, vegetaţie sălbatică şi lipsa normalităţii într-un nou demers FOCUS PE EI.

Sunt 45 de parcuri în Bucureşti. Serios? Aşa multe? Este reacţia standard la această afirmaţie. Dar nu ne gândim şi că suntem 2 milioane de oameni în Capitală şi că toţi ne înghesuim în şapte cele mai mari şi cele mai frecventate parcuri ale oraşului.

Şapte locuri care ar putea fi punctele de start ale unor poveşti de dragoste, de exemplu. (stop muzica) Dar să ne gândim: în câte parcuri aţi intrat şi plimbarea a însemnat ceva mai mult decât o ocolire a denivelărilor, crăpăturilor, o continuă săritură peste bordurile rupte?

De câte ori nu v-aţi ţinut departe de tufişuri, pentru că vegetaţia este lăsată să crească liber şi a devenit casă pentru căpuşe sau şobolani.

Să fie banii problema pentru care vedem astfel de lucuri? Sigur acesta este cel mai des motiv invocat, dar este singurul? Când spui parc, spui spaţii verzi, dar mai puţini ştiu că ele sunt, de fapt, un mix de elemente cuprinse - după cum aţi auzit - într-un registru verde. Da, ar trebui să existe aşa ceva pentru fiecare parc din fiecare oraş.

În aceste condiţii, indiferent de cât de încântaţi suntem de faptul că unele alei se asfaltează după 10 ani, că unele parcuri sunt curate, cu bănci şi cu vegetaţie îngrjită, asta nu înseamnă că totul e conform regulilor sau că acel parc va rezista peste timp. Totuşi Bucureştiul are o comoară, faţă de care trebuie să avem o altă abordare - Parcul Natural Văcăreşti.

În aceste condiţii trebuie să punem întrebările corecte către autorităţi. Cum se spune în sport, mingea este în terenul autorităţilor care au răspunsul la aceste întrebări. Rămâne doar să vedem dacă le oferă sau nu. Sunt 45 de parcuri în Bucureşti, dintre care şapte sunt mari. La Paris, sunt 480. La Londra, sunt 3.000. Sunt 200 la Praga.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt