Bărbatul român care dă cu mătura şi îngrijeşte copiii e privit ca un "pămpălău", cred reprezentantele mamelor

Bărbatul român care dă cu mătura şi îngrijeşte copiii e privit ca un "pămpălău", cred reprezentantele mamelor

Bărbaţii români trebuie încurajaţi să-şi arate mai mult sensibilitatea şi să se implice mai mult în creşterea copiilor, cred experţii. „Societatea românească spune că un bărbat care dă cu mătura şi îngrijeşte copiii este privit ca un pămpălău. Dar femeile în zilele noastre nu mai caută băieţii răi”, a declarat la Prima News Ana Măiţă, de la Asociaţia Mame pentru Mame.

„La nivel mondial peste 100 milioane de mame îşi cresc singure copiii, iar în Europa între 10 şi 20 la sută, mama singură e un fenomen social. Totuşi, România are unul dintre cele mai generoase sisteme din Europa de susţinere a mamelor, dar problema pentru cei care stau în ţară e nevoie de o viaţă mai predictibilă. Nu prea te mai încumeţi să faci copii în România”, a spus Măiţă. Ea a precizat că românii care pleacă, se duc după o viaţă mai bună în alte ţări şi, atunci când o găsesc, fac şi copii.

Sociologul Gelu Duminică, spune că trebuie rezolvată problema mamelor minore de la noi. „180.000 de tineri s-au declarat căsătoriţi la 19 ani, conform cifrelor oficiale sunt 27.000. În orice stat sănătos la cap care are cel mai mare număr de minore din Europa (România, n.r.), 18.000 pe an, s-ar fi luat măsuri împotriva fenomenului”, a spus Duminică.

„În mediul rural românesc sunt două creşe, una construită în ultimii 10 ani. Avem cel mai mare program de ridicare de creşe, dar nu există o hartă care să ne arate unde e nevoie, deci e foarte probabil să fie date în funcţie de forţa politică a primarului din zonă şi la fel de probabil că vor fi mai mult vor fi în mediul urban”, a declarat sociologul.

Vlad Botoş, europarlamentar USR, spune că avem cel mai mare exod după Siria, oamenii n-au plecat din cauza banilor, ci din alte motive, sistemul sanitar, lipsa creşelor. „Avem Ministerul Familiei, care ar trebui să se ocupe de acest lucru”, spune europarlamentarul.

Afla mai multe desprebarbatifemeimamenatalitate
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt