La Universitatea de Ştiinţe Agricole din Iaşi, studenţii fac produse care au la bază… făină de greier. Da, aţi auzit bine. Alegerea nu a fost întâmplătoare. Făina de greier are un conţinut de proteine de 67%. În plus are şi fier şi vitamine, spun cei de la facultate. Păinea preparată cu acest tip de făină arată aproape la fel ca cea obişnuită. Doar culoarea este puţin diferită.
Toate acestea s-ar datora unui tip de făină ceva mai… diferit. Mai exact, de greiere. Reţeta le aparţine studenţilor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Iaşi. Totul a plecat de la lucrarea de diplomă a unei tinere.
Profesorii şi studenţii nu s-au oprit la teorie, aşa că s-au pus pe copt. Calităţile făinii de greier ar fi numeroase.
Produsele create în laboratorul de microproducţie al Universităţii au deocamdată scop de cercetare. Dar nu este
exclus ca în viitor produse pe bază de făină de greier să ajungă în galantare.
Făina de greier nu este singurul tip de făină neobişnuit folosit de studenţi pentru aluat.
Şi pentru că se apropie Paştele, studenţii au pregătit în microlaborator şi pască şi cozonaci. La acest capitol nu au
mai experimentat la fel de mult.
Deocamdată, munca studenţilor este răsplătită cu zâmbete, dar şi note mari la examene.