Rangerii Parcului Natural „Putna” - Vrancea se află în plin sezon de monitorizare a carnivorelor mari- urşi, lupi şi chiar râşi. Aceştia folosesc tehnici moderne, de ultimă generaţie care, alături de metodele tradiţionale, îi ajută să strângă toate datele privind numărul animalelor sălbatice din zonă. Dacă până acum foloseau doar camerele video fixe, acum au amenajat şi un observator dotat cu aparatura necesară, dar şi locuri de cazare în care pot rămâne peste noapte chiar şi turiştii!
Într-o pădure întinsă pe o suprafaţă de aproximativ 300 ha, protejată de autorităţi de mai bine de 17 ani, rangerii parcului natural Putna Vrancea au amplasat un Observator de unde pot monitoriza activitatea urşilor, lupilor, cerbilor sau chiar a râşilor.
Din acest areal nu se taie nici un copac şi pentru că localnicii nu au acces, nu sunt zgomote care să sperie animalele. Observatorul este dotat cu aparatură modernă care îi ajută pe rangeri să strângă nu doar datele privind numărul animalelor sălbatice ci şi detalii despre starea lor de sănătate.
Rangerii şi-au propus, însă, ca Observatorul să fie şi o atractie pentru turişti. Aici pot fi găzduiţi de la 6 până la 8
oameni, în deplină siguranţă.
Cele mai recente statistici scot la iveală, însă, date îngrijorătoare în privinţa animalelor sălbatice. Numărul lor a
scăzut cu două treimi în ultimii 50 de ani.