Persoanele cu dizabilităţi ar trebui şcolite şi integrate pe piaţa muncii, nu doar susţinute financiar de către stat. Este motivaţia care stă la baza unui proces numit "angajare asistată" derulat de specialişti cu experienţă pe piaţa muncii. Angajarea asistată este o noutate în România şi este menită să ajute persoanele cu dizabilităţi să devină active şi să-şi găsească locul în societate.
În România sunt peste 85o.ooo de persoane cu dizabilităţi, cele mai multe dintre ele, peste 2oo de mii - la nivel fizic. Vorbim de oameni cu idei şi planuri de viitor care merită o a doua şansă. Valentin are 25 de ani si a vrut sa fie maseur insa n-a gasit de lucru in domeniu.
O fundatie care ii ajuta pe tinerii cu dizabilitati l-a inclus intr-un program de angajare asistata si i-a gasit un loc de munca intr-o pizzerie.
Cei cu dizabilitati se intergreaza foarte greu, iar găsirea unui loc de muncă este pentru ei un calvar. Ionut Uzun a vrut sa devina silvicultor insa programul de angajare asistata i-a oferit o surpriza.
Specialistii in angajare asistata spun ca acest program creste sansele de angajare ale celor care aleg sa se izoleze de societate.
Persoanele cu dizabilitati isi gasesc din ce in ce mai greu un loc de munca. Este o problema de perceptie, mai ales din partea angajatorilor, insa daca patronii stiu ce cauta, au sanse de 5o%. Procesul de angajare asistata exact asta incearca : sa fluidizeze accesul lor pe piata locurilor de munca.
În străinătate, astfel de exemple nu sunt deloc rare, iar iniţiatorii proiectului spera că ideea lor să îi inspire şi pe alţii. Statisticile organizatiilor non-guvernamentale din Romania arata ca in tara noastra doar patru persoane cu handicap din 1oo isi gasesc o slujba.