Ana Măiţă - „Mame pentru mame”: În lumea modernă nu mai ai la dispoziţie un sat întreg ca să creşti un copil

Ana Măiţă - „Mame pentru mame”: În lumea modernă nu mai ai la dispoziţie un sat întreg ca să creşti un copil

Femeile care stau acasă şi cresc copiii sunt casnice şi considerate că sunt la muncă în alte ţări, unde este şi un termen juridic specific – home maker, a declarat la Prima News Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

„Ai grijă de casă, ai grijă de familie şi munceşti de-ţi iese fum pe urechi. E greu până la al treilea copil, după al treilea nu mai contează, e pragul la care femeile iau o decizie şi o iau forţate, pentru că nu sunt creşe de noapte. Ce faci cu copiii când trebuie să te duci în tura de noapte?”, s-a înrrebat Măiţă.

Ea a spus că s-a ajuns ca în societatea de azi, foarte dezvoltată, să fim din ce în ce mai izolaţi.

„Casa este un loc izolat, a devenit un loc izolat în lumea modernă, nu mai este acel sat de care ai nevoie să creşti un copil. Stai cu uşa încuiată, îţi faci treaba şi te simţi singură pe lume. În desenele animate cu supereroi puterea mamei este să fie elastică, să se poată întinde cât mai mult. Sunt femei care mă sună la asociaţie şi plâng că nu mai pot. În plus, angajatul întors din concediu de creştere a copilului nu prea e dorit înapoi, ori i se oferă salarii compensatorii să plece, ori se poate ajunge la hărţuirea angajatului. Culmea, asta se întâmplă în companiile mari!”, a subliniat Ana Măiţă.

Mihaela Mosora, profesor de economie la ASE, a arătat că între femeile cu un copil şi cele cu doi copii, diferenţa e mică la rata de ocupare, dar lucrurile se schimbă radical după cel de-al treilea copil.

„În timpul pandemiei, în România rata de ocupare pentru femei cu trei copii a scăzut cu 25 la sută, în timp ce în Ungaria a crescut cu 35 la sută. Probabil că acolo statul se implică în reîntoarcerea la muncă a mamelor”, a spus Mosora.

Sociologul Mircea Kivu, a subliniat că e greu de spus dacă femeile cu copii nu găsesc de lucru sau nu caută, pentru că nu-şi permit.

„Serviciile oferite familiilor cu mai mulţi copii în România sunt la un nivel scăzut, iar mulţi părinţi nu-şi permit să plătească bone. O treime din femeile cu vârste între 25 şi 54 de ani cu copii nu au un loc de muncă. Situaţia familiilor cu copii este tristă, este critică în România, familiile trebuie să poată avea copii fără să le afecteze grav nivelul de trai”, a declarat sociologul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt