Războiul din ţara vecină a crescut numărul studenţilor ucraineni din România. La Universitatea din Suceava, anul acesta s-au inscris de cinci ori mai multi tineri ucraineni, faţă de anul precedent. Multi dintre ei fac cursurile de la distanţă deoarece au peste 18 ani şi nu au putut părăsi ţara natală. Cei care sunt însă aici, recunosc că au avut noroc, dar că, în mod constant au inima strânsă legat de ceea ce se întamplă acasă.
Gândul la cei dragi care au rămas în Ucraina să înfrunte un război nemilos îi macină pe studenţii ucraineni care şi-au găsit un refugiu departe de conflict. Mulţi se întreabă ce vor mai găsi din ce au lăsat în urmă atunci când se vor întoarce acasă.
O parte dintre studenţii ucraineni inteţionează să-şi găsească un loc de muncă în ţară noastră şi să rămână aici, unde
se simt în siguranţă. Kateryna ţine legătura cu cei de acasă cât de des poate. Grija cea mai mare o poartă tatălui ei care se află în prima linie a războiului în Harkov.
Cunoscută fiind situaţia financiară prin care trec unele familii de ucraineni, Universitatea din Suceava le oferă burse care să le permită să-şi continuare studiile. Bursele oferite de Universitatea din Suceava acoperă o mare parte dintre cheltuielile studenţilor ucraineni şi îi încurajează pe aceştia să-şi continue studiile aici.