Soluţia pentru elevii violenţi: camera de detenţie

Soluţia pentru elevii violenţi: camera de detenţie

Camera de detenţie la şcoală este una dintre propunerile profesorilor care vor să reducă violenţa în insituţiile de învăţământ. Am văzut-o în filme - e după model american şi, în teorie, detenţia de după ore ar trebui să-i facă pe elevi să constientizeze gravitatea faptelor pe care le-au făcut în şcoală.

Detenţia şcolară ar fi o premieră pentru România. Până acum, pedepsele pentru elevii violenţi se rezumau la scăderea notei la purtare sau repetetenţie. Examatricularea a fost scoasă din regulamentul şcolar de la 1 septembrie 2022.

Ideea detenţiei după ore este aproape identică cu metoda care se aplică deja de ani întregi în şcolile din Statele Unite. Teoria spune că elevii stau într-o clasă după ore, sub supravegherea unui profesor şi reflectează asupra a ceea ce au făcut greşit. Însă, detenţia de multe ori nu oferă rezultatele dorite de profesori şi părinţi.

Catinca are 42 de ani, iar la 9 ani s-a mutat în America. A învăţat atât în şcolile de stat, cât şi în cele private. În toţi anii de şcoală a ajuns de trei ori în detenţie pentru fel de fel motive.

Sistemul american prevede 60 de minute de detenţie. Însă de multe ori, copiii văd această pedeapsă ca pe un lucru cu care se pot mândri. Dacă detenţia va fi aplicată în România nu va avea efectul dorit, crede Catinca. Nici părinţii nu văd în această propunere o soluţie.

Propunerile sindicatelor profesorilor au ajuns pe masa parlamentarilor şi la ministerul Educaţiei. Urmează să se decidă dacă acestea vor fi sa nu implementate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt