În doar câteva luni, vom afla cât de mult şi de bine au învăţat elevii în pandemie. Între 4 aprilie şi 30 mai urmează testele PISA. Pentru prima oară, acestea se vor desfăşura în sistem digital. Cunoştinţele la matematică, ştiinţe şi literatură ale copiilor de peste 15 ani vor fi evaluate după model european. În premieră, anul acesta, va fi evaluată şi gândirea critică şi alfabetizarea financiară a elevilor.
Testarea PISA va fi computerizată. La examene vor participa peste 7.300 de elevi din 170 de şcoli. O testare relevantă, spun specialiştii din educaţie, pentru că elevii noştri se vor putea compara cu cei din alte ţări europene.
În 2018, România a obţinut cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani. Am ocupat locul 47 dintr-un total de 79 de ţări
participante. Testarea ne-a arătat că 44 la sută dintre elevi nu înţeleg ceea ce citesc, iar la matematică am avut cea mai mare cădere. 47 la sută nu se descurcau nici măcar cu operaţii aritmetice simple
Andrei Roman este elev în clasa a 9-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică. Este unul dintre curajoşii care abia aşteaptă să se ia la întrecere elevii din alte ţări.
Testarea PISA trebuia susţinută încă de anul trecut, numai că din cauza pandemiei, aceasta a fost amânată.