Şcoala, câmp de luptă

Şcoala, câmp de luptă

În doar trei săptămâni începe noul an şcolar, cu prezenţă fizică, după un an atipic, însă autorităţile nu pot garanta că unităţile de învăţământ sunt spaţii sigure. Şi nu vorbim acum despre pandemie. Datele oficiale arată că mai bine de jumătate dintre faptele penale care au loc în şcoli sunt loviri dure şi alte violenţe. Însă nici în mediul online nu au lipsit problemele şi bulliyngul.

Cazurile de bullying sunt din ce în ce mai prezente în unităţile de învăţământ. Cu toate că pandemia a influenţat viaţa elevilor, şi au fost mai puţine sesizări faţă de anii trecuţi, violenţa verbală a fost omniprezentă în mediul online.

În primul semestru din anul şcolar trecut au fost sesizate peste 230 de fapte penale - 188 au avut loc în şcoli, în timp ce 48 au fost în apropierea unităţilor de învăţământ

În cele mai multe dintre cazuri a fost vorba despre loviri sau alte violenţe. În alte 13 situaţii, faptele au fost încadrate la vătămare corporală din culpă.

În urmă cu un an era înfiinţată şi Poliţia Şcolară, după ce o adolescentă din Târgu Jiu a fost bătută crunt de alte 4 fete, iar imaginile au apărut în spaţiul public. În total, sunt 270 de poliţişti sunt care au rolul de a identifica şi consilia elevii din categorii de risc.

Reprezentanţii Europol sunt de părere că această instituţie este complet ineficientă.

Pe altă parte, ministrul de Interne nu comentează situaţia şi spune că va avea un plan de măsuri abia după o şedinţă cu inspectorii scolari.

Nici la capitolul protecţie nu stăm prea bine. În 35% dintre unităţile de învăţământ din toată ţara nu există nici paznici, nici sisteme de supraveghere video. Lipsa cea mai mare este în şcolile din mediul rural.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt