Cea mai mare grevă din Educaţie din ultimii 18 ani continuă. Mia de lei oferită de Guvern nu este suficientă pentru încetarea protestelor. Sindicaliştii spun că îşi vor consulta din nou membrii. Iar reprezentanţii Executivului fac un nou apel ca dascălii să se reîntoarcă la catedră. Există riscul prelungirii anului şcolar şi al reprogramării unor examene importante, afirmă Ligia Deca, ministrul Educaţiei. Aflat dincolo de Prut, preşedintele Iohannis i-a mustrat în termeni duri pe profesori.
Prin vocea purtătorului de cuvânt, Guvernul a forţat încheierea conflictului de muncă cu profesorii. Executivul a dat undă verde ordonanţei care prevede majorarea cu o mie de lei brut a salariilor cadrelor didactice şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic. Solicitările sindicaliştilor lor sunt cu totul altele.
Aflat la summit-ul din Republica Moldova, preşedintele Iohannis a renunţat la temporar la rolul său de moderator al conflictului social şi a îmbrăţişat total versiunea Guvernului cu privire la situaţia din educaţie. În plus, ministrul Educaţiei spune că există riscul ca examenele naţionale să fie amânate.
Pe pagina de Facebook a Ministerului Educaţiei au fost deja publicate câteva simulări care reflectă majorările salariale. Astfel, un cadru didactic cu peste 25 de ani vechime va ajunge la un salariu de 4.700 de lei, în vreme ce un debutant va câştiga lunar aproximativ 3 mii de lei. La aceste salarii de bază, se adaugă sporurile: de suprasolicitare neuropsihică, de dirigenţie, de învăţământ simultan sau de predare într-o zonă izolată şi care varizază, fiecare în parte, între 2 şi 20 la sută.
O problemă de redactare a ordonanţei de urgenţă pune însă în pericol aplicarea acestor majorări. Consiliul Legislativ a atenţionat deja că textul este neconstituţional întrucât se va aplica retroactiv.