O echipă de cercetare, formată din elevi români, a câştigat locul al treilea şi menţiuni speciale la NASA cu un proiect de locuinţă spaţială şi un sistem de curăţare a orbitei Pământului de gunoaiele cosmice. Tinerii au uimit juriul cu soluţia propusă: plante crescute fără pământ în laboratoare şi drone care să adune resturile de sateliţi şi rachete reciclate într-o Bază Spaţială.
Colonizarea spaţiului este obiectivul de lungă durată al agenţiilor spaţiale. Construirea unor colonii ar necesita în primul rând elemente de bază pentru supravieţuire. Aici au lucrat elevii din Constanta.
Populaţia de pe Pământ este în continuă creştere, în timp ce resursele nu. Deschiderea spaţiului ar depăşi aceste limite si tocmai de aceea Agenţia Spatiala Americană caută idei de la cei mai tineri pentru viitoare oraşe ale viitorului, în Cosmos. Echipa de cercetători de la Liceul Ovidius din Constanţa a lucrat timp de opt luni la proiectul pentru NASA.
Zeci de mii de bucăţi de sateliţi, rachete şi alte vehicule spaţiele orbitează în jurul planetei şi pun în pericol echipamentele aflate încă în stare de funcţionare sau viitoarele lansări. Elevii din Constanta au gandit un sistem format din drone cibernetice care culeg fiecare bucată de otel si o transporta la o staţie de reciclare care va orbita Pământul.
Cei 25 de elevi de la Liceul Teoretic ,,Ovidius" din Constanţa au câştigat patru premii cu locul trei şi menţiuni speciale la concursul NASA. Elevii câştigatori şi profesorii coordonatori sunt invitaţi la conferinta Agentiei Spaţiale Americane - NASA pe 25 şi 28 mai, în Dallas, statul Texas.