Pentru mii de copii din sate, din zonele devaforizate din ţară, mersul la şcoală depinde de îmbrăcăminte, de rechizite şi dacă au tot ce le trebuie. Şi, de multe ori nu au, iar abandonul şcolar este cea mai mare problemă care le afectează educaţia şi viitorul.
Educaţia este unul din cei mai importanţi factori în dezvoltarea societăţii pentru că accesul la cunoaştere formează gândirea noilor generaţii, influenţează calitatea vieţii şi nivelul de trai, însă realitatea arată că mulţi dintre copiii care ar trebui să urmeze şcoala nu beneficiază de acest drept.
Acest lucru se datorează faptului că, pentru familiile cu o situaţie socio-economică precară, lipsurile materiale reprezintă un impediment major, preocuparea principală fiind în primul rând asigurarea nevoilor de bază. Hainele, încălţămintea, cărţile, caietele sau alte rechizite pentru cei mici sunt obţinute cu mari eforturi, iar accesul la internet şi echipamentele tehnologice necesare învăţământului la distanţă reprezintă un nivel costisitor pe care multe astfel de familii nu şi-l permit. În aceste condiţii şi mai ales în mediul rural, mulţi copii trăiesc cu nesiguranţa că într-o zi nu vor mai fi elevi, că vor fi nevoiţi să renunţe la şcoală pentru că nu au condiţiile necesare, deşi îşi doresc să înveţe.