SCENARIU Factura în februarie, cât salariul minim pe un an

SCENARIU Factura în februarie, cât salariul minim pe un an

Factura la curent în luna februarie a anului viitor va costa, în unele zone ale ţări, cât salariul minim pe un an de zile. Adică peste 15.000 de lei, potrivit celui sumbru scenariu realizat de Asociaţia Energia Inteligentă. Aceasta se va întâmpla în oraşele în care sistemele de termoficare sunt deja în colaps, iar oamenii vor fi nevoiţi să folosească doar energia electrică atât pentru a se încălzi, cât şi pentru încălzirea apei menajere.

În plus, locatarii blocurilor fără termoficare pot ajunge la o regularizare în februarie anul viitor care poate însuma 12 salarii minime nete pe economie. Asta ar însemna că o persoană singură care locuieşte într-un apartament cu patru camere va fi nevoită să-şi dea tot salariul pe anul viitor doar pentru regularizarea la energie din luna februarie.

Am discutat la FOCSU acest subiect cu Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor Habitat, care spune că ,,această situaţie este foarte plauzibilă mai ales în situaţia în care te ia valul, în ideea în care ai sistem centralizat şi nu ai căldură în casă, te hotărăşti să mai pui un calorifer în pripă şi nu monitorizezi ce consumi în fiecare zi. Ei trimit facturile la trei, şase luni, ar putea fi mai tragic în mai. Iar dacă se mai schimbă de trei ori modul de calcul, dacă primeşti la şase luni o regularizare, 12 salarii minime sunt plauzibile".

,,Încălzirea electrică nu este pentru oricine. Este comodă, dar este extrem de scumpă. Încălzirea pe gaz a devenit şi ea prohibitivă", a mai spus Mihai Mereuţă.

Referitor la zonele în care există termoficare, iar populaţia beneficiază de subvenţia acordată de stat, preşedintele Ligii Asociaţiilor Habitat a precizat că ,,cel mai simplu pentru fiecare dintre consumatori este să înţeleagă că va plăti de două ori şi jumate mai mult numai şi numai din creşterea preţului gigacaloriei. (...) Această diferenţă poate să ducă de la 17 lei metrul cub de apă caldă, cum era pe vremuri, dar metrul cub de apă caldă nu are preţ, el include mai multe componente şi diferă. Poate să difere de la un punct termic la altul, de la un bloc, la altul. Dar de la 17 lei să nu fie surpriză să ajungă la 50 de lei sau chiar mai mult."

Deşi legea prevede ca până la 31 decembrie să fie montate contoare individuale pentru încălzire, sunt foarte mulţi cei care încă folosesc sistemul pauşal. Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor Habitat, este de părere că doar contorizarea individuală poate aduce reduceri la facturi. ,,Robineţii cu cap termostatic puşi pe calorifer sunt soluţia. Dacă îţi este cald, închizi robinetul. Investiţia se poate recupera în trei sezoane de încălzire", a mai spus Mihai Mereuţă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt