VIDEO. Realitatea virtuală ne poate scăpa de răul de mişcare. Explicaţiile specialiştilor

VIDEO. Realitatea virtuală ne poate scăpa de răul de mişcare. Explicaţiile specialiştilor

Senzaţia de rău de mişcare este neplăcută şi ne poate afecta cheful de vacanţă. Astăzi, în cabinetele de specialitate, medicii utilizează realitatea virtuală pentru a antrena creierul astfel încât să scăpăm de răul de mişcare.

Cu ajutorul dispozitivelor de realitate virtuală, medicii simulează mai multe situaţii în care poate apărea răul de mişcare. Cu ajutorul acestor exerciţii, creierul este antrenat să facă faţă acestor situaţii, iar senzaţia de rău de mişcare să poată fi controlată.

„Există realitate virtuală şi noi lucrăm cu ea pentru copii, pentru adulţi şi pentru situaţii. Punem căştile şi avem mai multe programe. Putem să simulăm că suntem pe serpentine, timp de 10 minute, un sfert de oră pune persoanele pe serpentine, pot fi într-o maşină decapotabilă, poate fi noapte sau zi sau diferite tipuri de vreme. Şi în acelaşi timp, discutăm cu oamenii, îi punem să numere, iar în tot acest timp creierul se poate obişnui, înţelege că are nevoie de un reper fix, trebuie să se uite în faţă trebuie să-şi ia repere fixe. Este pur şi simplu o chestie de educaţie” susţine dr. Ioana Vodă, medic primar ORL.

Pe lângă exerciţiile realizate cu ajutorul dispozitivelor de realitate virtuală, medicii realizează şi o serie de investigaţii specifice, pentru a diminua efectele răului de mişcare.

„În primul rând se măsoară dacă avem o problemă a ochilor. Văd bine? Am o simetrie, sunt compensat, n-am un strabism? Şi dacă ochii sunt bine totul e în regulă, dacă nu se face compensare vizuală cu ochelari. Apoi se măsoară urechile, să ştim dacă receptorii, informaţiile sunt transmise corect. Se fac nişte teste simple, care durează jumătate de oră” mai spune dr. Ioana Vodă.

Afla mai multe despreraumiscare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt