Nelipsit din salate sau din dietele mediteraneene, uleiul de măsline se dovedeşte a fi un ingredient foarte sănătos pentru inimă. Un amplu studiu dedicat acestui produs alimentar arată faptul că poate reduce nivelul colesterolului „rău”, protejând astfel întreg sistemul cardiovascular.
Oamenii de ştiinţă ai Universităţii din Florida, Statele Unite ale Americii, au realizat un studiu în urma căruia au demonstrat faptul că uleiul de măsline este foarte eficient în a reduce nivelul colesterolului „rău” din sânge. Iar odată cu această problemă şi alte afecţiuni care au legătură cu nivelurile ridicate ale LDL colesterolului, precum cele cardiovasculare, pot fi prevenite sau ţinute sub control, spun specialiştii.
Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au folosit un grup de 40 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Timp de 4 săptămâni, aceştia au consumat diete bazate pe legume şi diete în care s-a folosit ca ingredient principal uleiul de măsline.
Beneficiile uleiului de măsline
La finalul celor 4 săptămâni, oamenii de ştiinţă din America au descoperit faptul că dietele în care a fost inclus şi uleiul de măsline au fost mult mai sănătoase decât cele bazate doar pe legume. Astfel s-a constatat o scădere semnificativă a nivelului de LED colesterol în cazul participanţilor care au mâncat preparate în care s-a folosit uleiul de măsline.
„LDL colesterolul este responsabil pentru o varietate de afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge. Ne bucurăm de faptul că prin cercetarea noastră am reuşit să demonstrăm faptul că uleiul de măsline este eficient. Recomand consumul de ulei de măsline pentru o viaţă sănătoasă” susţine dr. Monica Aggarwal, unul dintre autorii principali ai acestui studiu.
Cercetarea a fost publicată în „Jurnalul Medical” al Asociaţiei Inimii din Statele Unite ale Americii. Pe lângă beneficiile privind reducerea nivelului colesterolului rău, uleiul de măsline poate ajuta la reducerea inflamaţiei din corp şi totodată poate auta la prevenirea bolii Alzheimer.