Românii contribuie din plin la economiile Spaniei și Italiei - Prima News

Românii contribuie din plin la economiile Spaniei și Italiei

Mâna de lucru românească este apreciată, dar plătită mai puțin în Italia, pentru că românii nu au nicio formă de asociere care să le apere drepturile, a declarat la Prima News Robert Răducescu, președintele Camerei de Comerț Româno-Lombarde.

„Este nevoie de imigranți, dar nu este nevoie de o imigrație clandestină necontrolată. Nu poți să primești fără să integrezi și să ghetoizezi populația după aceea”, spune Răducescu. Declarațiile primarului din Milano, care a spus că imigranții pot ridica rata natalității din Italia, vin după ce natalitatea din peninsulă a scăzut dramatic din cauza migrației. „Românii din străinătate i-au depășit pe românii din țară la natalitate anul trecut, de exemplu”, a precizat Robert Răducescu.

Din păcate, spune Silvia Dumitrache, președintele Asociației Femeilor Românce din Italia, jumătate dintre lucrătoarele domestice din țara noastră aflate în Italia nu au contracte de muncă. „Mulți angajatori italieni nu prea fac contracte de muncă sau fac contracte care nu reflectă realitatea. Sunt mulți lucrători care muncesc ore în plus peste cele din contractul de muncă fără să fie plătiți în consecință”, a adăugat Dumitrache.

Mulți români rămân în Italia, deși inițial vor să revină acasă, se răzgândesc pentru că încep să se obișnuiască cu normalitatea, care cam lipsește din România, a spus Silvia Dumitrache.

Și în Spania sunt mulți români care lucrează pe șantiere la negru, pentru că nu au certificatele de calificare cerute de angajatori, relatează corespondentul Prima News în Spania, Alin Petrică. El a explicat că statul spaniol încearcă să simplifice procedurile de acordare a certificatelor de calificare și că încearcă să ia măsuri care să scoată la lumină munca la negru.

Românii sunt națiunea care contribuie cel mai mult la plata taxelor, în jur de 400.000 de oameni, urmați de englezi, iar la afaceri suntem pe locul doi, după afacerile chinezești, a precizat Alin Petrică.

Cifrele oficiale arată că în Spania sunt peste 600.000 de români, la care s-ar putea adăuga încă cel puțin 400.000 de emigranți ilegali din țara noastră.

Total
1
Shares
Total
1
Share