Românii contribuie din plin la economiile Spaniei şi Italiei

Românii contribuie din plin la economiile Spaniei şi Italiei

Mâna de lucru românească este apreciată, dar plătită mai puţin în Italia, pentru că românii nu au nicio formă de asociere care să le apere drepturile, a declarat la Prima News Robert Răducescu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Lombarde.

„Este nevoie de imigranţi, dar nu este nevoie de o imigraţie clandestină necontrolată. Nu poţi să primeşti fără să integrezi şi să ghetoizezi populaţia după aceea”, spune Răducescu. Declaraţiile primarului din Milano, care a spus că imigranţii pot ridica rata natalităţii din Italia, vin după ce natalitatea din peninsulă a scăzut dramatic din cauza migraţiei. „Românii din străinătate i-au depăşit pe românii din ţară la natalitate anul trecut, de exemplu”, a precizat Robert Răducescu.

Din păcate, spune Silvia Dumitrache, preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Italia, jumătate dintre lucrătoarele domestice din ţara noastră aflate în Italia nu au contracte de muncă. „Mulţi angajatori italieni nu prea fac contracte de muncă sau fac contracte care nu reflectă realitatea. Sunt mulţi lucrători care muncesc ore în plus peste cele din contractul de muncă fără să fie plătiţi în consecinţă”, a adăugat Dumitrache.

Mulţi români rămân în Italia, deşi iniţial vor să revină acasă, se răzgândesc pentru că încep să se obişnuiască cu normalitatea, care cam lipseşte din România, a spus Silvia Dumitrache.

Şi în Spania sunt mulţi români care lucrează pe şantiere la negru, pentru că nu au certificatele de calificare cerute de angajatori, relatează corespondentul Prima News în Spania, Alin Petrică. El a explicat că statul spaniol încearcă să simplifice procedurile de acordare a certificatelor de calificare şi că încearcă să ia măsuri care să scoată la lumină munca la negru.

Românii sunt naţiunea care contribuie cel mai mult la plata taxelor, în jur de 400.000 de oameni, urmaţi de englezi, iar la afaceri suntem pe locul doi, după afacerile chinezeşti, a precizat Alin Petrică.

Cifrele oficiale arată că în Spania sunt peste 600.000 de români, la care s-ar putea adăuga încă cel puţin 400.000 de emigranţi ilegali din ţara noastră.

Afla mai multe desprediasporaimigrantimunca la negru
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt