Românii au prins frica ratelor

Românii au prins frica ratelor

Românii au prins frica ratelor la bănci. Se întâmplă după un an în care au crescut de la lună la lună din cauza majorării constante a dobânzilor. Ultima creştere, cea mai mică din ultimul an - vorbim de 0,25% - a dobânzii cheie, de care depinde indicele ROBOR, este considerată de specialişti un semnal pozitiv. Teama românilor rămâne însă la cote înalte.

Banca Naţională a României a decis marţi să crească din nou dobânda cheie care a cunoscut o explozie în ultimul an - a fost majorată în opt rânduri. Dacă la începutul anului trecut, rata dobânzii de politică monetară era de 2%, acum este 7%. Specialiştii sunt optimişti - majorarea de numai 0.25% din ianuarie este cea mai mică din ultimele 12 luni.

După maximul din luna octombrie, de 8,21%, indicele ROBOR se află într-o continuă scădere. Trendul este vizibil încă din prima zi din an şi se păstrează şi după decizia BNR de a majora dobânda cheie. Se întâmplă datorită lichidităţilor mari din piaţă. Totuşi oamenii rămân precauţi. Teama este susţinută şi de creşterea puternică a IRCC de la 1 ianuarie.

Potrivit BNR, peste 450.000 de români care au rate în funcţie de indicele IRCC. Mai mult de 80.000 dintre ei au făcut trecerea de la ROBOR în ultimul an.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt