Religia, subiect tabu pentru români

Religia, subiect tabu pentru români

Biserica Ortodoxă Română are cu 2,3 milioane de creştini declaraţi mai puţin decât acum 11 ani. Cel puţin asta arată datele parţiale ale recensământului de anul trecut, prezentate de Institutul Naţional de Statistică. Tot în scădere este şi numărul catolicilor, în schimb a crescut numărul penticostalilor şi al ateilor. În plus au apărut mai multe culte care nu sunt oficial recunoscute în România.

România a pierdut peste 1 milion de rezidenţi din 2011, de la precedentul referendum, până în 2022. Cu toate acestea, doar 14 milioane de români s-au declarat creştini-ortodocşi, faţă de peste 16 milioane, la numărătoarea de acum 10 ani. Există şi o explicaţie…2,65 milioane de români nu şi-au declarat apartenenţa religioasă.

Cred că refuzul cuiva de a-şi declara apartenenţa religioasă (nu credinţa în Dumnezeu!) ţine de libertatea personală care nu se comentează. Totul trebuie pus în contextul fenomenului de secularizare, care este parte a lumii moderne în care preocuparea pentru expresia publică a religiozităţii diferă de cea din epocile precedente”, susţine Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Acest fenomen nu este uşor de explicat, mai ales că numărul lor este foarte apropiat şi de cei care nu şi-au declarat etnia şi limba maternă. La recensământul precedent doar 1,2 milioane de români nu şi-au declarat confesiuni.

Statul nu are cum să facă o acţiune poliţenească să vadă cine e rom, maghiar, ortodox, baptist, ci omul singur se declară ca atare. O altă explicaţie vine din creşterea numărului de români care s-au declarat atei şi a celor care nu fac parte din nicio religie.

În timp ce numărul creştinilor ortodocşi şi catolici a scăzut, în ultimii ani şi-au făcut apariţia mai multe culte religioase în România care adună adepţi. Oficial sunt recunoscute 19 culte, dar sunt prezente şi biserica metodistă, mormonă sau scientologică. Scientologia este o mişcare religioasă ezoterică care susţine că practicile şi credinţele sale se bazează pe cercetarea ştiinţifică. O astfel de biserică s-a deschis în 2017 la Odorheiul Secuiesc.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt