Credincioşii romano-catolici celebrează astăzi Vinerea Mare. Motiv pentru care nu se consumă deloc carne şi se mănâncă
doar o singură dată în zi, preparate pe bază de legume. La Oradea, trăiesc câţiva italieni care au fost trimişi în ţara noastră cu ani buni în urmă, pentru a face muncă misionară.
Vincenzo Ruggiero s-a născut în regiunea italiană Crotone. Acolo a trăit până în 2016 când Papa Francisc l-a trimis în
România pentru a face misiune printre creştinii romanocatolici din ţara noastră. De 6 ani şi jumătate este la Oradea,
unde trăieşte alături de soţie şi de cei 8 copilaşi ai lor. Săptămâna aceasta este pentru ei cea mai importantă din an, aşa că pregătirile pentru Paşte s-au terminat înainte de Vinerea Mare, care trebuie petrecută în rugăciune şi linişte
Şi în România precum şi în Peninsulă, înainte de Vinerea Mare se face curăţenie în casă şi gospodărie iar după slujba
Învierii are loc o reuniune a întregii familii şi a celor mai apropiaţi din comunitatea creştină
Vincenzo le-a insuflat deja celor 8 copii, că Paştele înseamnă sărbătorirea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos astfel că
importantă este pregătirea sufletelor şi nu neaparat a bucatelor de pe masă. Chiar şi aşa, soţia lui, Miriam, a pregătit câteva mâncăruri ce vor fi servite după slujba de sâmbătă noaptea.
La biserică, zilele acestea sunt plin e de emoţie. Asatăzi, în curtea Palatului Episcopal, clerul şi credincioşii vor rememora
drumul crucii străbătut de Iisus Hristos în urmă cu 2000 de ani.
Tot astăzi, la Oradea, episcopul şi preoţii se vor ruga pentru cei răpuşi de pandemie şi de războiul din Ucraina. De
asemenea, spre seară va fi dezvelită Sfânta Cruce, moment din care clopotele nu mai sunt trase, iar credincioşii sunt
sfătuiţi să petreacă în linişte până la slujba Învierii. În Vinerea Mare, creştinii romano-catolici ţin un post aspru. Practic nu
consumă deloc carne, recomandată fiind o singură masă pe bază de legume