Preparatele din porc, la mare cinste pe masa românilor

Preparatele din porc, la mare cinste pe masa românilor

Cea mai bună pasăre e porcul, zice o vorbă veche. Şi, ca în fiecare an, preparatele din porc rămân nelipsite de pe mesele românilor. Fie că vorbim de bucate tradiţionale sau de delicatese pregătite după reţete internaţionale, carnea de porc îşi găseşte locul în coşul de cumpărături. Dacă în Banat la mare căutare sunt mâncărurile gătite ca la sârbi, românii din Apuseni, ca şi cei din centrul ţării, rămân fideli reţetelor vechi de sute de ani.

În vestul ţării, pomana porcului este o tradiţie nelipsită, iar secretele celor mai gustoase preparate se transmit din tată în fiu. Şi pentru că au cu ce se lăuda, arădenii organizează şi un festival. În această zonă, extrem de apreciate sunt preparatele gătite în stil maghiar sau slovac. Trebuie să te pricepi, spun măcelarii, dar extrem de importante sunt şi condimentele folosite, care dau gustul unic

În Munţii Apuseni, bucatele din carne de porc sunt pregătite exact aşa cum o făceau şi străbunii. După aceeaşi reţetă veche se prepară şi slănina cu fainoşag.

În centrul ţării, cârnaţii de Mangaliţa se vând ca pâinea caldă. Platourile cu mezeluri din porc sunt şi ele la loc de cinste pe masa de Crăciun. Aşa că braşovenii au dat năvală în pieţe.

Deşi nelipsită din meniul de sărbători, carnea de porc s-a scumpit anul acesta cu aproape 50 % faţă de anul trecut.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt