Permis înainte de majorat

Permis înainte de majorat

Copii cu vârste din ce în ce mai fragede ajung să fie surprinşi la volan în România. Pentru unii, asemenea gesturi sunt fatale. Experţii spun că, dacă ar beneficia de o pregătire corespunzătoare încă din şcoală, o bună parte dintere ei ar avea capacitatea să şofeze chiar şi la 16 ani. Implicit, numărul accidentelor ar fi mai mic.

Sunt scene filmate zilele trecute în judeţul Cluj. Un copil de nici 12 ani încearcă să iasă cu maşina dintr-o parcare şi este aproape de a lovi o căruţă. Băiatul nu reuşeşte, însă, să plece de pe loc şi astfel e evitat şi un accident. Alta a fost soarta pentru două adolescente de 15 şi 16 ani din Alba. Au ajuns la spital în stare gravă după ce una dintre ele a furat maşina părinţilor.

Nu sunt cazuri izolate. Din ce în ce mai mulţi minori sunt prinsi la volan, iar asta arată o dorinţă a tinerilor de a şofa cât mai devreme. Nu ar fi ceva ieşit din comun, spun specialiştii. Vorbind, însă, de România, nu vârsta de obţinere a permisului ar fi problema.

Acest lucru înseamnă că unii adolescenţi ar avea abilităţile necesare să conducă, însă pregătirea ar trebui să pornească încă din copilărie, la fel ca în unele ţări din Occident. Părinţii au păreri împărţite.

În majoritatea ţărilor din lume, permisul de conducere categoria B se obţine la 18 ani. Există şi state, precum Franţa, Canada sau Israel unde şi tinerii de 15 sau 16 ani pot conduce, cu sau fără anumite condiţii speciale.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt