Pensiile speciale sugrumă bugetul României - Prima News

Pensiile speciale sugrumă bugetul României

Banca Banca Națională îî avertizează pe guvernanți că pensiile speciale au ajuns la un nivel foarte ridicat și că în următorii 3 ani s-ar putea dubla, iar statul nu va avea bani să le achite. Specialiștii avertizează că, pentru a ne putea încadra în procentul din PNRR, am putea ajunge la situația absurdă în care pensiile românilor ar ptea să scadă pentru a face loc creșterii pensiilor speciale.

În România sunt peste 200.000 de persoane care beneficiază de pensii speciale, sau mai corect spus, care nu respectă criteriile obișnuite ale pensionării. Este vorba de foști angajați ai MAI, MAPN, serviiciilor secrete, foști parlamentarilor și câteva categorii din domeniul justiției.

La un PIB calculat în jurul sumei de 300 de miliarde de euro, peste 2,5 miliarde de euro merg anual pentru plata pensiilor speciale. Adică peste 10% din totalul bugetului din sistemul public. Anual, fiecare…special ne costă în medie 12.750 de euro, adică de aproape 3 ori mai mult față de un pensionar, care a stat peste 40 de ani în câmpul muncii.

Nici reforma pensiilor speciale, aflată pe masa guvernului, nu îmbunătățește situația. Asta pentru că guvernanții evită să le numească pensii speciale pe majoritatea dintre acestea. Iar ast ar putea duce la o situație absurdă.

Dublarea procentului din PIB alocat pensiilor speciale ar putea să se dubleze din cauza ordonanței de urgență care ar introduce și aleșii locali în categoria beneficiarilor. Aplicarea acestei ordonanței a fost amânată de patru ori, dar aleșii refuză să o abroge, deși consultanții Băncii Mondiale recomandă să nu creem o nouă categorie de speciali.

Total
1
Shares
Total
1
Share